6.5.3. Типове везни

Везните могат да бъдат два типа: Свързани и отдалечени. Разликата между двете е начинът на работа.

  1. Свързана везна

  2. Отдалечена везна

Свързана везна

Този тип везна се използва в случаите, в които измерването на продукти се осъществява в непосредствена близост до касата на обекта. Пример: нон-стоп за алкохол и цигари.

Топология: В тази ситуация, везната е свързана кабелно със сървъра, с цел синхронно (двупосочно) предаване на информация. По този кабел се извършва и актуализацията на везните (при промяна в данните на артикула), и изпращане на информацията от везната към точката за продажба (каса).

Отдалечена везна

Подходяща за случаите, в които измерването на артикули се извършва преди маркиране на продуктите на каса и приключване на сметка. Пример: щанд за прясно месо в хипермаркет: продукта се измерва, поставя се етикет. Клиента продължава да пазарува в магазина, преди да стигне до плащане на каса.

Топология: Топология: Отдалечената везна и сървъра отново са свързани кабелно, но потока с информация върви асинхронно (само в посока сървър – везна, с цел наливане на информация). Изборът на този тип везна в постановката на хипермаркет е полезна, защото в противен случай артикулите ще се изпращат веднага към точката за продажбата, което би довело до множество отворени, но неприключени сметки. В случай на интензивна работа и постоянен поток клиенти, свързаност на отдалечена везна, изпълняваща ролята на свързана, би бил крайно нерентабилен за персонала на касата.

Caution

Най-важното и основно правило при а избор на везна, е да се тя да бъде съобразена с начинът на работа в обекта: какъв е обекта по площ, непосредствено до касата ли се маркират продуктите, или работи на принципа на хипермаркет, за да се препоръча правилната свързаност и правилното оборудване. Ако това не бъде съобразено, има риск да бъде използвана везна от такъв тип, който не е предназначен за формулираните цели.